Kako Lako Pedia

Kako Lako Pedia (9)

Pre nego što odlučite da kupite neku nepokretnost, bitno je da saznate najbitnije podatke, poput toga ko je vlasnik iste. To možete da uradite bez odlaska u bilo koju službu, putem interneta, tako što ćete ići na sajt Republičkog geodetskog zavoda i unosom željenih parametara, za nekoliko trenutaka, saznaćete najvažnije podatke o nepokretnosti.

d6086de322f98f66cc694f32ea284557 M

Geo Portal Srbija

Takođe na ovom sajtu možete naravno proveriti vlasništvo nad svojim parcelama, kao i njihivu veliinu oblik i sl...

Da bi saznali ko je vlasnik parcele, morate samo da znate broj parcele u okviru opštine i katastarske opštine, na kojoj se nekretnina nalazi ili adresu nepokretnosti (ulica i kućni broj).

Jako je jednostavno:

Odete na web adresu Katastra, kliknete na javni pristup. Izaberite opštinu kojoj željena nepokretnost pripada, a nakon toga i katastarsku opštinu i adresu. Unosom tačnih podataka, prikazaće se i traženi podaci (ime, prezime i adresa vlasnika nepokretnosti).

Ukoliko želite da vidite mapu sa parcelama i njihovim brojevima i veličinom, potrebno je da posetite Geo Portal i jednostavno na mapi pronađete željene parcele.

Wednesday, 17 October 2018 08:11

Kako pravilno pripremiti mehanizaciju za zimu

Written by

Nakon završene sezone poljoprivrednih radova potrebno je na neki način odužiti se poljoprivrednim mašinama koje su vredno radile tokom sezone.

Ipak završetak sezone se još ne nazire, ali o pripremi poljoprivredne tehnike za zimski period treba razmišljati na vreme. Razlog za produžetak sezone jesu nepovoljni vremenski uslovi koji poslednjih dana ne idu na ruku poljoprivrednicima. U Sremu radovi u polju nisu završeni. Berba kukuruza je pri kraju, a pšenicom je posejano 15 osto manje površina u odnosu na prošlu godinu. Poljoprivredna mehanizacija je još u pogonu kod većine poljoprivrednika.

vJ9PKtN

Mehanizaciju najpre potrebno dobro oprati
Pogonske i priključne poljoprivredne mašine pred zimu je potrebno detaljno oprati od svih vidova nečistoća, osušiti ih i smestiti pod krov, kažu stručnjaci poljoprivredne tehnike.

Dobro i kvalitetno pripremljena mehanizacija za zimski period, kako ističe dipl. inž Milan Pupovac, direktor Poljoprivredne škole u Rumi, ima veliki značaj jer je važno da mehanizacija u proleće, pred početak radova bude ispravna i u dobrom stanju. To se prvenstveno odnosi na traktore.

„Kod traktora je potrebno voditi računa o stanju više elemenata. Akumulator je potrebno skinuti sa traktora napuniti i odložiti, najbolje u neki podrum ili neko drugo toplo mesto. Preko zime je potrebno izvršiti proveru nivoa elektrolita i po potrebi izvršiti dopunjavanje akumulatora”, kaže Pupovac.

U rashladni sistem traktora treba naliti antifriz. Pre početka mrazeva potrebno je izmeriti do koje temperature izdržava rashladna tečnost, a da ne dolazi do pojave smrzavanja, ističe Pupovac. „Snagu antifriza će svaki poljoprivredni proizvođač podesiti spram proseka zimske najniže temperature. Ukoliko se u rashladnom sistemu traktora ne nalazi antifriz nego obična voda potrebno ju je pre prvih mrazeva ispustiti. Posebno treba obratiti pažnju da nije ostalo vode u vodenoj pumpi„, podseća poljoprivrednike Milan Pupovac..

Rezervoar goriva je potrebno držati preko zime punim kako bi se sprečilo korodiranje unutrašnjosti. Motorno ulje i filter bi bilo poželjno promeniti i staviti novi filter pred zimski smeštaj. Treba obratiti pažnju i na neke druge faktore pred zimski period. „Ukoliko se traktor tokom zimskog perioda neće pomerati u dužem periodu s mesta, a ukoliko postoji mogućnost najbolje ga je podići na klocne tako da gume ne trpe konstantan pritisak na jednom mestu. Ako to nije moguće uraditi onda traktor treba povremeno pomeriti napred-nazad. Pred zimski smeštaj potrebno je izvršiti i podmazivanje svih predviđenih mesta„, savetuje Pupovac.

Priključne mašine
Priključne mašine i transportna sredstava takođe je potrebno detaljno oprati, osušiti i smestiti pod krov. Na priključnim mašinama za obradu zemljišta u eksploataciji se skida površinski zaštitni sloj na radnim organima. Stoga je na njima, (plužna daska, crtalo, motike i drugo) izvršiti premazivanje tovatnom mašću, uljem ili naneti tanki sloj farbe preko navedenih površina.

Sunday, 27 May 2018 23:27

Kako da očistite peglu

Written by

Za efikasno čišćenje dna pegle potrebni su vam sastojci koje već sigurno imate kod kuće.

– čisti peškir

– soda bikarbona

– vinsko sirće

– topla voda

– stara četkica

– štapići za uši
1. korak
Napravite pastu za čišćenje od jedne kašičice sode bikarbone i 2 kašičice tople vode. Nanesite pastu na dno pegle i u rupice za paru. Ostavite nekoliko minuta da počne da deluje, i zatim prebrišite peškirom, a rupice očistite štapićima.

2. korak
Stavite vinsko sirće u posudu, umačite u njega četkicu za zube, a zatim time polako pređite preko dna pegle.

3. korak
Napunite peglu vodom i uključite opciju za ispuštanje pare. Nakon što ste ispustili paru, peglu stavite na čisti peškir i trljajte je dok ponovno ispuštate paru. Tako će se sa nje skinuti ostaci prljavštine koji su eventualno ostali nakon čišćenja pastom i sirćetom.

4. korak
Isključite peglu i ostavite je da se osuši, a zatim je prebrišite čistim peškirom.

 

Ukoliko želite da obezbedite svoj dom, ili poslovni prostor, imamo sjajna rešenja za vas - kako da to uradite, brzo i jednostavno, a da sa druge strane bude efikasno, kvalitetno i pristupačno. Video nadzor je uvek dobar izbor, te vam iz pomenutog razloga, otkrivamo neke trikove u obezbeđivanju lične imovine.Ukoliko želite da obezbedite svoj dom, ili poslovni prostor, imamo sjajna rešenja za vas - kako da to uradite, brzo i jednostavno, a da sa druge strane bude efikasno, kvalitetno i pristupačno. Video nadzor je uvek dobar izbor, te vam iz pomenutog razloga, otkrivamo neke trikove u obezbeđivanju lične imovine.
 
Ovakvu kameru koja koristi jednu ili dve AA baterije možete nabaviti u gotovo svim online prodavnicama za oko 1000 dinara.

Ukoliko pak želite da budete sigurni i postavite prave kamere pogledajte naše ideje i izbor najboljih kamera za video nadzor koje možete naći na našem tržištu.

 

Friday, 23 February 2018 11:56

Izdvajamo! 5 načina zarade na internetu!

Written by

Predstavljamo vam 5 sugestija kako da na kreativan način i uz malo truda ostvarite solidan dodatni prihod, a sve uz pomoć Interneta:

1. Danas je efikasnije prodati nešto putem Interneta nego na klasičan način. Efikasnije je iz razloga što stvar koju prodajte može dostići veću vrednost. Na ovakve stranice je naravno potrebna registracija i obavezno pričatajte uslove korišćenja (Terms of use). Tipovi takvih stranica u našoj regiji su Aukcija, Market i dr. Neke aukcijske kuće plaćaju članove affiliate partnere za realizirani iznos ostvarene prodaje po određenoj proviziji.

www.auctions.yahoo.com
www.ebay.com
www.auctions.com

2. Postanite Freelance radnik, što u prevodu znači rad iz ureda ili od kuće. Ako ste neko ko se razumije u računare, ako pišete dobre tekstove, ako se razumijete u programiranje il ste stručni sa fotografijama sve što treba da uradite jeste da posetite neke od narednih stranica, postanete njihov član i da aplicirate za razne projekte.To su ustvari berze poslova pre svega za web profesionalce, ali sadrze i sekcije koje mogu svima odgovarati poput “Data Entry”, ili za one sa odličnim znanjem engleskog “Copywriting” , “Editing” , “Telemarketing” itd.

www.guru.com
www.scriptlance.com
www.getafreelancer.com
www.totalfreelance.com

3. Partner (affiliate) programi su odličan vid zarade. Jedino što je bitno jeste da imate svoju stranicu il blog (kako do bloga ili kako do web stranice), prijaviti se i, naravno, postaviti bannere! Novac se najčešće dobija čekom ili elektronskom uplatom. Evo primera nekih od njih:

Google AdSense je jedan od najboljih affiliate programa.
Plaćaju od 0.05 $ do čak 20 $ po kliku (zavisi od tipa sajta na kome se reklame postavljaju, od kvaliteta sajta, itd.). Preporuka za dobru zaradu je da imate sajt sa minimalno 50 jedinstvenih poosetioca dnevno. Kada vas Google odobri vaš sajt, onda reklame možete postavljati na stranama bilo kog jezika, na bilo kom sajtu.
Možete koristiti i Google AdSense for Search box za pretragu interneta, gdje ćete za svaku pretragu biti plaćeni. Takođe, možete koristiti i Partnerski Program, gdje zaradu stičete dovođenjem novih članova, a biti ćete isplaćeni 100$ kada vam referal sakupi 100$. Minimum za isplatu je 100$ i lako se dođe do tog iznosa pravilnim odabirom mesta gdje će se reklama nalaziti.
Affiliate link, odnosno HTML kod za Google AdSense for Content oglas skidate tako što, nakon što se ulogujete, kliknete na link AdSense for Content u gornjem dijelu, i izborom nekih parametara sa nekoliko padajućih menija na dnu stranice se formira HTML kod koji trebate kopirati na onaj deo vaše web strane gde želite da se pojave ovi oglasi.

Google je svakako najbolji od svih affiliate programa, lakom pretragom na internetu možete pronaći dosta drugih sličnih programa za zaradu.

4. Preprodaja domena i blogova je ozbiljan posao i zahtjeva određenu stručnost, a onaj ko se želi baviti s tim može ostvariti zavidan prihod. Za početak je bitno potražiti ključne reeči koji su najviše rangirane na internet pretraživačima ili se možda bazirati na neke oblasti koje su manje zastupljene na Internetu. Nakon toga registrujete domene ili izradite i blogove i iste rpeprodate po mnogo većoj ceni.

5. Ako nešto možete digitalizovati onda to možete i prodati. Npr. e-knjige, slike, klipve, zvukove, ilustracije i ostalo… Dakle ako imate nešto od navedenog a hteli bi to prodati samo se registrujete na ClickBank i očekujte prihod od samog početka …

Monday, 12 February 2018 12:42

Top 10 načina kako da uštedite

Written by

1. Štedite struju (godišnja ušteda 28.800 dinara)
Građani koji struju koriste po jeftinijoj tarifi mesečno mogu znatno da umanje račun, pod uslovom da mnoge stvari rade nakon ponoći. U Srbiji jeftinija tarifa za struju počinje da važi u zavisnosti od grada, počinje između 22 sata i ponoći, a obično traje osam sati. Savete za smanjenje računa pročitajte ovde.

Struja po jeftinijoj tarifi smanjiće vam mesečni račun i do 40 odsto. Tako da će račun od 4.000 mesečno, može biti uzmanjen za 1.600 dinara - na 2.400 mesečno.

2. Bez nervoze se za volanom (godišnja ušteda 22.200 dinara)

Ako vozite brže i nervoznije, trošićete litar do dva goriva više na 100 kilometara. Mi smo izračunali da ford fokus (2005. godište) troši šest litara u gradu normalnom vožnjom, a i do sedam litara "nervoznom" (nagla kočenja, naglo kretanje, brža vožnja). Prosečan automobil u toku godine pređe oko 15.000 kilometara godišnje, što znači da bi godišnja ušteda normalnom vožnjom bila 180 evra, odnosno približno je jednaka troškovima jedne registracije automobila.

3. Plaćajte SVE račune na vreme (godišnja ušteda 7.620 dinara)

EPS redovnim platišama odobrava popust od pet odsto ako račun plate do 25. u mesecu. Popust od pet odsto za plaćanje računa do 15. u mesecu ostvaruju i korisnici beogradskog "Infostana", a redovne platiše imaju pravo i na jeftinije karte za pozorište.

Za stan od 60 kvadrata "Infostan" je mesečno oko 8.700 dinara. Sa pet odsto popusta, redovne platiše "Infostan" svakog meseca košta 435 dinara manje. Godišnje to je 5.220 dinara uštede. Račun za električnu energiju je oko 4.000, a sa popustom iznosti 200 dinara manje, odnosno 2.400 godišnje.4. Plaćajte SVE račune na vreme (godišnja ušteda 7.620 dinara)

4. Stavite ušteđevinu u banku (godišnja zarada 2.700 dinara)
Kamate na štednju su drastično pale poslednjih godina, ako imate novac svakako vam se više isplati da ga stavite u banku, makar i sa kamatom ispod jedan odsto, nego da rizikujete držeći ga u kući. Kamata na štednju je 0,5 odsto. Štedeći u banci 5.000 evra, godišnje ćete zaraditi 22 evra. Taj iznos se duplira, ako imate bebu i stavite novac na "bebi štednju", gde su i kamate najviše - do 1 odsto godišnje.

5. Plaćajte gotovinom
Kada idete u prodavnicu, trudite se da plaćate gotovinom. Kada plaćate karticom, nemate osećaj da trošite novac, i to je upravo ono što dovodi do neplaniranog troška. Kada plaćate gotovinom, imate "opipljiv" uvid u novac koji trošite.

6. Popravite slavine (godišnja ušteda 1.080 dinara)
Verovali ili ne, neispravna slavina, osim što vas nervira jer non stop kaplje, može skupo da vas košta! Ako za minut izbaci samo deset kapi, mesečno će iznostit 170 litara vode, što je godišnje preko 2.000 litara. Dva kubika vode mesečno koštaju 90 dinara, pa je ušteda više od 1.000 dinara godišnje.

7. Ne bacajte stvari, prodajte ih
Bilo da je u pitanju mobilni telefon, ili detetov bicikl, mnogo predmeta koje posedujete imaju svoju vrednost. Korišćen Ajfon 6 se recimo može prodati za 300 evra ukoliko je u dobrom stanju. Mogu se koristiti mnogi programi za prodaju putem interneta kako bismo ipak zaradili na onome što nam više ne treba.

8. Birajte jeftinija mesta za noćne izlaske
Ukoliko želite da idete u bioskop ili pozorište, proveravajte redovno kada su popusti, jer se može desiti da pogledate dva filma ili predstave za istu svotu novca koju biste iskoristili bez popusta.

9. Čitajte knjige i magazine na internetu
Ne morate uvek da kupujete knjige, jer se često mogu pronaći u PDF formatu, posebno klasici. Ukoliko imate pametni telefon ili tablet, nema mnogo razlike u držanju knjige ili gedžeta, sve dok je interesovanje za knjigu veliko. Kupovinom specijalizovanog gedžeta za čitanje, poput "Kindla" otvaraju vam se vrata kupovine e-knjiga koje su obično višestruko jeftinije od papirnih verzija.

10. Bez dodatnog tovara i klime u automobilu
Smanjite nepotrebni tovar. Nemojte nositi stvari na krovu automobila, osim ukoliko baš nije nešto od izuzetne važnosti. Ogromni krovni nosač, čak i ako na njemu ne nosite ništa, znatno povećava potrošnju goriva. Ako vam nije neophodna, isključite klimu jer povećava potrošnju.

Pri spoljašnjoj temperaturi od 27 stepeni, klima u automobilu troši 18 odsto goriva. Na godišnjem nivou kod benzinskih motora donosi dodatnu potrošnju od 5,4 odsto, dok je taj procenat kod dizelaša upola manji, posebno u gradskim uslovima.

Friday, 09 February 2018 20:17

Kako da rešite problem vlage u prostorijama

Written by

Do razvoja buđi dolazi zbog prevelike kondenzacije vodene pare u grejanom stambenom prostoru koja se u kontaktu s hladnim zidovima, pogotovo zimi pretvara u kapljice, koje pritom vlaže slojeve boje i gipsa. Najčešće se višak vlage stvara, jer prostorije u svojim domovima ne provetravamo dovoljno, ali uzroci mogu biti i loša izolacija zidova, i prodor hladnoće u prostore.

Kako buđ voli prirodne materijale, u prostorijama gde se rado gnezdi ne preporučuje se korištenje drvenih zidnih obloga, zidnih tapeta, ali ni tepiha i zavesa od organskih materijala koji zadržavaju vlagu.

Valja napomenuti kako sve raširenija upotreba i ugradnja PVC stolarije takođe podstiče razvoj gljivica i plesni s obzirom na to da takva vrsta izolacije onemogućava izmenu spoljašnjeg i unutarnjeg vazduha, a time i prirodno isušivanje zidnih površina. U svakom slučaju, plesan je tek posledica prekomernog nakupljanja vlage, čije uzroke treba rešavati detaljno i kvalitetno, jer će nam u suprotnom zidovi opet ubrzo promeniti boju, piše Jutarnji.hr.

Naime, spore, malene čestice kojima se plesan množi prisutne su svuda oko nas, a razvijaju se tako da naiđu na povoljne uslove, odnosno odgovarajući nivo topline i vlažnosti. Nekim vrstama buđi dovoljno je tek 48 sati da se ponovo razviju nakon uklanjanja, tako da problem valja rešavati u korenu, odnosno detektovati odakle vlaga dolazi i prikladno tome delovati.

Ako je buđ prekrila manju površinu, možete se i sami upustiti u borbu protiv nje odgovarajućim sredstvima iz domaćinstva ili iz specijalizovanih prodavnica. Pri tom svakako morate pripaziti da koristite adekvatna zaštitna sredstva – masku za lice, gumene rukavice i zaštitne naočare.

Čišćenje bi se trebalo obavljati uz otvoren prozor od prostorije koja se tretira i naknadno često provetravanje i uz zatvorena vrata ostalih prostorija u stanu ili kući i obavezan izlazak iz tretirane prostorije koja će se provetravati u nasrednim satima.

Nakon što ćete “crnu mrlju” pažljivo ukloniti mokrom tkaninom, po mogućnosti natopljenom dezicijensom, očišćenu površinu poprskajte aktivnim fungicidom, ili drugim efikasnim sredstvom za suzbijanje dalje pojave plesni. Kako bi se sprečilo stvaranje “gnezda”, stručnjaci savetuju svakodnevno provetravanje makar na nekoliko minuta, posebno tokom hladnijeg dela godine kako bi se toplina, vlaga i ustajali vazduh zamenili hladnim, suvim i svežim spoljašnjim vazduhom, a da se zidovi ne ohlade.

Uz mesto gde se opet pojavljuje plesan korisno je smestiti električni radijator koji će grejati, odnosno isušivati mikrolokaciju za vlažnijeg razdoblja, a ako problem ne uspete sami da rešite, u pomoć pozovite stručnjake.

Kada je vlagom zahvaćena veća površina zida u dubljim slojevima, potrebno je temeljno isušivanje i sanacija koja može uključivati uklanjanje.

Medicinski alkohol

Određena sredstva protiv gljivica i plesni koja se nude na tržištu u specijalizovanim radnjama odlikuju se efikasnošću, te su, barem se tako predstavljaju, netoksični i sigurni za zdravlje svih ukućana.

Ali, ako želite biti sto posto sigurni da vam ono što koristite neće naškoditi, možete posegnuti i za proizvodima iz domaćinstva. Najefikasniji i najpogodniji uz oprez pri korištenju je medicinski alkohol etanol, dok se za nanošenje na vlažna mesta preporučuje koristiti njegovu 80-postotnu koncentraciju, jer ga već razblažiti vlaga na koju se nanosi.

Druga prirodna sredstva za suzbijanje plesni i gljivica, ali ne u tolikoj meri preporučljiva su sirćetna kiselina, kao i mešavina alkohola i salicilne kiseline. Kod svih je potreban oprez pri korišćenju, kao i dobro provetravanje prostorije zahvaćene sa plesnima.

Monday, 15 January 2018 22:46

Kako da naučite engleski jezik

Written by

Kako da naučim engleski jezik.

Samostalno naučiti engleski jezik u isto vreme je i jednostavno i komplikovano. Potrebno je da pravilno organizujete nastavu, odaberete odgovarajuću tehniku, pronađete dobre knjige i rečnike i verujte, učenje može postati čak i hobi!

Redovno koršćenje engleskog jezika će vam omogućiti podizanje nivoa znanja iznad nivoa mnogih diplomiranih studenata koji nisu nastavili da upotrebljavaju novonaučeni jezik nakon sticanja diplome. Komuniciranjem sa strancima, širite i krug prijatelja. A kada dođete do cilja - možete biti ponosni na sebe!

Prilikom samostalnog učenja engleskog jezika svakako da se javljaju i određeni problemi.

Svako voli nekom novom veštinom da ovlada bez ičije pomoći. Ali nije svako uspešan u tome. Tako je i sa učenjem engleskog jezika. Postavlja se pitanje zašto?

Prvi problem - nedostatak kontrole. Čak i pored dobre volje, nekad je teško odupreti se, jer je mnogo toga što nam može odvlačiti pažnju - od zanimljivih filmova na TV-u do poziva prijatelja da sa njima negde izađemo. Glavno pravilo je pridržavati se rasporeda, poštovati ga.

Sledeći problem - greške. Ako učite sami, morate biti vrlo oprezni, čak pedantni. Kada vas nadgleda učitelj, u slučaju da pogrešite, on Vas ispravlja. Međutim, ako njega nema, Vi morate da obavljate i taj deo. Vaš cilj je da naučite engleski pravilno, tako da sami morate i da uočite greške i da ih ispravite, a na ličnu inicijativu, takođe još koji put da se vratite na isti problem, da proverite da li ste sve zapamtili.

Ponovo podsećamo na značaj rasporeda nastave!

Napravite jasan i pregledan raspored nastave, koji ćete uostalom lako i zapamtiti. Poželjno je da slediti proveren princip koji kaže da je bolje učiti u kraćim intervalima duži vremenski period, odnosno da imate češće, ali kraće pauze, nego da satima sedite dekoncentrisani, čekajući jednu, ali višesatnu pauzu. Raspored zakačite na istaknutom mestu u kući, tako da ga stalno imate na umu.

U svakom momentu treba da ste svesni svrhe učenja!

Definišite cilj i sve napore usmerite ka njegovom dostizanju. Zašto vam je potreban engleski? Održavanje korespondencije sa poslovnim partnerima? Želite li da čitate svoju omiljenu knjigu u originalu? Komunikacija putem interneta? Ili, možda, želite da se zaposlite u inostranstvu?

Najbolje je da nastava kombinuje vežbe čitanja, pisanja i gramatike. No, akcenat stavite na ono što Vas najviše zanima ili na ono u čemu ste najslabiji. Ukoliko želite da postanete bolji u svakodnevnoj komunikaciji - više razgovarajte, itd.

Odabir pristupa!

Kako biste stvorili optimalan program obuke, morate da se upoznate sa različitim metodologijama.

Postoje dva osnovna pristupa u proučavanju jezika: tradicionalni i komunikacijski (savremeni).

Ako ste u školi studirali strani jezik ili možda išli na privatne časove, onda znate da je dobar metod vežbanja gramatike prepričavanje tekstova, na kojima svi profesori insistiraju, jer tako širite svoj vokabular, ali se i oslobađate u smislu da Vam pričanje na engleskom postaje prirodnije.

Savremeni pristup kombinuje razne neobične tehnike: igre, rasprave, traženje grešaka, upoređivanje, analiziranje situacija... Ovaj pristup je jedan od najučinkovitijih danas. On ne znači samo naučiti jezik - već upotrebiti jezik.


Uputstvo za gledanje Tv kanala na internetu. Kako besplatno gledati televiziju online na internetu.

 

Na prvom mestu vazno je da sacekate do desetak sekundi da se kanal ucita. Nekada ce vam se ciniti da kanal ne radi a u stvari potrebno je samo malo strpljenja dok krene sa programom.

Za gledanje TV kanala uzivo na internetu najbolje je koristiti Mozilla i Google Chrome pretrazivace.

getfirefox ili    getchrome

Osim toga potrebno je da imate instalirane i sledece programe koji će vam omogućiti da putem vašeg pretraživača nesmetano gledate omiljene kanale.

getflash  i  getvlc

Na sajtu www.uzivotelevizija.net mozete potraziti gotovo sve tv kanale sa prostora balkana i ukoliko imate gore pomenute programe instalirane na racunaru bez ikakvih smetnji mocicete da gledate svoje omiljene kanale.